A Vértes Rallyn is dobogóra álltunk

Újra dobogón ünnepelt a magyar bajnokságban a Herczig Patrik – Bán Viktor páros. A Vértes Rallyn a RC4 kategória harmadik helyén végeztek, úgy, hogy két gyorsasági szakaszon is a leggyorsabbak voltak a kategóriájukban. Az abszolút értékelésben 13. helyen ért célba a Herczig Autósport versenyzőpárosa.

A székesfehérvári murvás futamon szerzett harmadik helyezés után aszfaltos versennyel folytatódott a hazai bajnokság. Herczig Patrik és Bán Viktor felkészülten érkezett a Mór környéki pályákra, és a befektetett munka megtérült, magabiztosan, kiegyensúlyozottan versenyezve szerezték meg a nagyon népes RC4 kategória harmadik helyét.

Az első versenynap rendhagyó volt, szombaton az Oroszlány gyorsaságit teljesítette három alkalommal a mezőny.

„Érdekes élmény volt, mintha teszten lettünk volna” – mondta Herczig Patrik. „Elsőre úgy éreztük, hogy egészen jót mentünk, de az idő láttán egy kicsit csalódott voltam. Igaz egyszer tolatnunk kellett, ott benne maradt legalább négy másodperc. A második körben már javítottunk 12 másodpercet. A többiek is javultak, de nem ennyit, így ott már láttam, hogy valóban vannak helyek, ahol lehetett gyorsulni. Harmadszorra azonban ránk sötétedett, és ilyen szituációban az én tapasztalatom még kevés. Ez meg is látszott az eredményen. A lámpafénynél egyenlőre nem tudom jól felmérni a felhordásokat, illetve a mostani futamon az erdős részeken megálló por is olyan az erős volt a reflektorfényben, mintha sűrű ködben mennénk, így óvatosabb voltam.”

A második napot a negyedik helyen kezdte a páros, de már a reggeli gyorsaságin előre léptek. Az Oroszlány Rallyn megismerték a Pusztavám gyorsaságit, és itt rögtön szakaszgyőzelemmel is kezdték a napot.

Nagyon jól éreztem magam az autóban, jó volt a tempó, mégis örömteli meglepetés volt, hogy első időt autóztunk. Utána viszont jött a Kőhányás gyorsasági, ahol a tempós részeken én még elveszem a gázt vagy egy picit fékezek is. A nálam nagyobb rutinnal rendelkezők ezeken a helyeken átnyomják. Tudjuk, hogy ez is a tanulási folyamat része, ezeken a pontokon lépésről lépésre próbálok gyorsulni, itt csak a versenykilométerek gyűjtése jelenti a megoldást. A nap harmadik gyorsaságiján aztán megint közel tudtunk kerülni, az elsőhöz képest egy másodpercen belül voltunk, amivel teljesen elégedettek lehettünk” – elemezte a vasárnapi első kört Patrik.

A második körben szinte ugyanez volt a forgatókönyv, így az utolsó két gyorsasági szakaszra már úgy mentek ki, hogy a közel félperces előnyt kellett megőrizni a negyedik helyezett előtt. A változást az jelentette, hogy már nem kellett az etapon a telefont figyelni, mert időközben Herczig Norbert és Ferencz Ramón célba ért és az 50. Barum Rallyn egy fantasztikus negyedik helyet szereztek.

Addig a pillanatig minden etapon végigpörgettem az eredményeket, és nagyon szurkoltunk apáéknak. Óriási öröm volt, hogy újra az ERC élmezőnyében végeztek, és ez nekem is extra löketet adott. A Pusztavám gyorsaságit ismét sikerült megnyernünk, öt másodpercet javítottunk az első körhöz képest. Az utolsó gyorsaságin már nem siettünk, 40 másodperc felett volt az előnyünk a negyedikhez képest, nem akartuk kockáztatni a dobogót. Természetesen nagyon örültünk az eredménynek is, és annak is, hogy a verseny alatt folyamatosan gyorsultunk. Szerencsére a teszten megtalált alapbeállítás is tökéletes volt. A gumitaktikát is Viktorral közösen találtuk ki, úgy érzem itt is sikerült optimálisan választani, pedig nem volt könnyű beosztani a tíz felhasználható abroncsot” – mondta Herczig Patrik.

A Herczig Autósport párosa lendületben van, a következő nagy feladat az lesz, hogy ezt a lendületet megőrizzék a majd kéthónapos szünetet követő Rally Hungaryra. A szezonzárót nagyon várja már Herczig Patrik és Bán Viktor, hiszen tavaly a hazai Eb futamon legjobb magyarként negyedik helyen végeztek a kategóriájukban.

A Vértes Rally RC4 kategóriájának végeredménye:

1. Szauer Gergő – Kerék István                      Peugeot 208 Rally4                1:06:51.4
2. Német Gábor – Szőke Tamás                    Peugeot 208 Rally4                +49.8
3. Herczig Patrik – Bán Viktor                      Ford Fiesta Rally4                +1:27.4
4. Trencsényi Vince – Szegedi Máté              Peugeot 208 Rally4                +2:09.2
5. Hangodi Bendegúz – Bunkoczi László       Peugeot 208 Rally4                +2:17.1

6. ifj. Fekete László – Begala Tamás              Peugeot 208 Rally4                +3:39.1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *