Futamgyőzelemmel lett bajnok Herczig Patrik

A szezonzáró máriapócsi futamot megnyerte, és ezzel bajnok lett a Ralikrossz Ob Supertouringcars-1600 kategóriájában Herczig Patrik. A Herczig Autósport versenyzője újoncként érkezett a géposztályba a szezon elején, és a nyolcfutamos bajnokságban három győzelemmel és négy második hellyel szerezte meg a bajnoki címet.

„Borzasztó jó érzés, most kezdem csak igazán felfogni, hogy bajnok lettem” – mondta 24 órával a díjkiosztó után Herczig Patrik. „Még ma reggel is azon gondolkodtam, hogy talán azért volt egy kicsit visszafogottabb az örömöm a verseny végén, mert még nem fogtam fel, hogy tényleg igaz. Még akkor sem gondoltam, hogy ez be fog következni, amikor utaztunk a Rabócsiringre. Hiába volt olyan közel a cím, tisztában voltam vele, hogy ez az első évem ebben a mezőnyben, és az ellenfeleim jóval rutinosabbak. Bíztam benne, hogy sikerülhet, de azon már nem gondolkodtam, hogy mi lesz akkor, ha tényleg megszerzem az elsőséget.”

Az összetett második helyén érkezett a Rabócsiringre Herczig Patrik, úgy, hogy az év eleji tervekben még nem szerepelt a szezonzárón való részvétel. A bajnoki cím azonban csak karnyújtásnyira volt, ezért úgy döntött a csapat, hogy az év utolsó futamán is elindul Herczig Patrik. Az utolsó három versenyből kettőt megnyert, Greinbachban pedig második lett Patrik, ám Máriapócson a szombati nap nem az előzetes terveknek megfelelően alakult.

„Szombaton megint ugyanaz történt, mint Kakucson, megviccelt minket az eső. Már a rajtelőkészítőben álltunk, amikor leszakadt az ég. A szerelők gyorsan kereket cseréltek, de a vizes beállításokat már csak részben tudták elvégezni az autón. A rajtom még tökéletesen sikerült, pontosan a tapadáshatáron tartottam a kerekeket, utána pedig próbáltam körről körre picit gyorsabban menni, de sajnos becsúszott két hiba, így második lettem az első előfutamon. A második előfutamon pedig egy rossz jokertaktika miatt a harmadik helyen végeztem, így ez a nap nem sikerült a legjobban” – elevenítette fel a szombati két előfutamot Herczig Patrik.

A második előfutam után a csapat úgy döntött, hogy újra üzembe helyezi a rádiót, és vasárnap már spotterrel folytatják a csatát a bajnoki címért. A döntés szó szerint aranyat ért, hiszen ettől kezdve hibátlanul teljesített a pilóta. A harmadik előfutamot megnyerte, amivel a második helyére ugrott az előfutamok összesítésében. Ez azt jelentette, hogy egy pontot máris faragott a hátrányából a bajnokságban, valamint az elődöntőben is másik ágra került, mint két riválisa. Az elődöntőben a magabiztos győzelem és a remek időeredmény pole pozíciót ért a döntőre, és ez a döntő nem csak a hétvége szempontjából volt fontos, hanem a bajnoki címről is döntött Herczig Patrik és a mellőle rajtoló Takács „Kistuki” Olivér között.

A szombati napon még izgultam, de már az elődöntőre elmúlt az izgalom, és a döntőben sem nyomasztott a tét. A rajtnál egy picit be is aludtam, így egymás mellett értünk az első kanyarba, de enyém volt a belső ív. A kanyar után figyeltem a tükröt, és láttam, hogy be tudok sorolni az első helyre. Utána igyekeztem tartani a távolságot, és nem is kellett folyamatosan védekeznem, mert Kistuki nem volt annyira közel, hogy komolyan támadni tudjon. A saját tempómat tudtam autózni, amikor pedig kiment jokerre, akkor a rádión megkaptam az információt, hogy egy igazán gyors kör kell, és ezt úgy érzem, meg is csináltam. A saját jokerem után láttam, hogy nagyon közel van, befértem elé, de hozzá kell tenni, hogy nagyon sportszerű volt, és maradt a belső íven. Megtehette volna, hogy kiengedi az autót, és ütközünk, de nem tette. A leintés után pedig ő volt az, aki elsőként odarohant, és gratulált a bajnoki címemhez” – mondta az STC-1600 kategória bajnoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *