Herczig Patrik: Veszprémben folytatódik a murvás szezon

A Székesfehérvár Rally és a Lengyel Rally után ismét murván versenyez Herczig Patrik és Varga Kristóf. A Herczig ASE párosa a szezonnyitón látott lendülettel szeretné teljesíteni a hazai bajnoki futamot.

Három gyorsasági szakaszt nyert a kategóriájában és második helyen végzett a Székesfehérvár Rallyn Herczig Patrik és Varga Kristóf. A Veszprém Rallyn újra hasonló pályák várnak rájuk és a pilóta abban bízik, hogy a sebességük is hasonló lesz.

„Közel három hónap telt el az utolsó versenyünk óta, így nagyon hiányzik már, hogy versenyautóba üljünk. Végre elérkezett a következő versenyhétvége! A programot már pénteken megkezdjük, a hivatalos teszten, Királyszentistvánon készülünk a futamra” – mondta Herczig Patrik.

A Veszprém Rally nagy kérdése általában az időjárás, a nagy meleg és az eső egyaránt komoly kihívást jelent az indulóknak.

A teszten próbálunk egy jó beállítást találni. Kiindulási alapnak megfelelő a Székesfehérváron használt setup, ezt próbáljuk finomítani. Az előrejelzés esőt jósol, erre is megpróbálunk felkészülni. Az ERC program miatt most is Hankook abroncsokkal versenyzünk, legfőképpen azért, hogy tovább gyűjtsük a tapasztalatokat ezzel a gumival. Az is igaz, hogy ezekkel az abroncsokkal, a keményebb oldalfala miatt, nehezebb defektet kapni, persze így is oda kell figyelni, mert különösen száraz pályán bárhol előbukkanhat egy szikla.

A pályák közül a lőtér már a szezonnyitón is szerepelt, jól ismerem és szeretem. A Kislőd gyorsaságin igaz, hogy csak egyszer versenyeztem, de akkor nagyon tetszett. Teszten édesapám mellett is mentem a pályán, neki is nagy kedvence, így azt a gyorsaságit is nagyon várom. Hegyesd is remek pálya, az erdőben, a murván hatalmas élmény ott rallyzni. Szóval mindhárom szakaszt szeretem, plusz ezzel az autóval nagy élmény a murván versenyezni, mert nagyon jól viselkedik ezen a talajon, ezért szerintem remek verseny vár ránk” – részletezte a szakmai szempontokat Patrik.

A hét gyorsasági szakaszt vasárnap teljesítik a párosok, ez 120 murvás kilométert jelent, ami akár Eb versenynapnak is beillene.

„Kemény lesz az biztos, de mi ennek nagyon örülünk. Remek felkészülés az ERC futamokra. Fizikálisan és a koncentráció tekintetében is nagy kihívás, és hibázni sem lehet, hiszen szuperrallyra nincs lehetőség.  Ha sikerül jól feldolgozni a pályákat, különösen Hegyesdet, ami ebben a formában nekünk új lesz, akkor könnyebb dolgunk lesz.”

Bár idén eddig csak egy futamon indult a hazai bajnokságban a Hungarian Motorsport Academy versenyzője, az ott szerzett 10 ponttal hetedik helyen áll az RC4 kategóriában. A célok között mégsem szerepel az év végi bajnoki helyezés.

„A legfontosabb az, hogy tovább gyűjtsük a tapasztalatokat a nemzetközi szerepléshez. Szeretjük a murvát, szeretjük ezeket a pályákat, és eddig a tempónk is jó volt, ezért ha nem lesz technikai hibánk és a komolyabb időveszteséggel járó defektet is megússzuk, akkor szomorú lennék, ha nem érnénk oda a dobogóra. Azt hiszem ez reális cél. A szezon utolsó két bajnoki futama közül a Rally Hungaryn mindenképp ott leszünk, és ott majd meglátjuk, hogy a bajnokságban mire lesz elég az a három verseny, amin elindultunk” – mondta Herczig Patrik.

A 29. Veszprém Rally 2023 programja:

2023. augusztus 4., péntek

16:00 –20:00 Hivatalos teszt – Királyszentistván

2023. Augusztus 5., szombat

08:30 – 18:00 Pályabejárás

10:00 – 16:00 Technikai átvétel – Magyar Autóklub-Veszprém

16:30 – 17:45 Kvalifikáció edzés – Királyszentistván 

18:28 – 19:00 Kvalifikáció – Királyszentistván 

2023. Augusztus 6., vasárnap

8:00 – Szerviz A – Veszprém Aréna – 15 perc

9:03 – GY1 – Kislőd/1 – 12.80 km

9:34 – GY2 – Kislőtér/1 – 19.45 km

10:22 – Szerviz B – Veszprém Aréna – 30 perc

11:57 – GY3 – Hegyesd/1 – 18.75 km

13:03 – GY4 – Kislőd/2 – 12.80 km

13:34 – GY5 – Kislőtér/2 – 19.45 km

14:22 – Szerviz C – Veszprém Aréna – 30 perc

16:15 – GY6 – Hegyesd/1 – 18.75 km

17:33 – GY7 – Kislőtér/3 – 19.45 km

18:18 – Célceremónia és díjkiosztó  – Veszprém Aréna – dísztér

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *