Új autóval a hazai ERC futamon!

Herczig Patrik és Bán Viktor másodszor indul a Rally Hungaryn. A Rali Európa-bajnokság magyarországi hétvégéjén új autóval, az újdonsült WRC2 bajnok Andreas Mikkelsen csapatában versenyez a Herczig Autósport párosa.

Az RC4 kategória legújabb fejlesztésű autójával, egy Renault Clio Rally4-gyel indul a duó a hazai ERC futamon. A közel két hónapos bajnoki szünet után már alig várják, hogy elkezdődjön a hivatalos program.

„A hivatalos teszt lesz az első alkalom, amikor kipróbálhatjuk az autót. El sem tudom mondani, hogy mennyire várjuk már ezt a pillanatot, és mennyire izgulunk. A hosszú kihagyást követően egyébként is jó ilyenkor újra autóba ülni, de ezúttal főként a kíváncsiság miatt vagyunk ennyire izgatottak, nagyon szeretnénk már megtapasztalni, hogy mit tud a Clio. Ilyenkor, amikor ennyire új dolog áll előttünk, nagyon nehezen viselem az utolsó napokat, de emlékszem, tavaly ugyanígy éreztem az első ERC futamom előtt” – mondta Herczig Patrik.

A Renault Clio Rally4 májusban mutatkozott be a versenypályákon. Azóta több futamon is győztek az autóval, a francia Jean-Baptiste Franceschi vezeti az ERC3 kategóriát egy Clióval.

Úgy sejtem, hogy erősebb lesz a Clio, és a nagyobb hengerűrtartalom miatt mindenképp nagyobb nyomatékra számítok. Ez pedig azt jelenti, hogy szélesebb tartományban lehet majd használni a motort. A futóműre is nagyon kíváncsi vagyok, hogy jobb lesz e, mint a Fordé volt” – részletezte a várakozásait a pilóta.

A Rally Hungary 2020-ban remekül sikerült a párosnak, a hazai értékelést megnyerték, az európa-bajnoki mezőnyben pedig legjobb magyarként géposztályuk negyedik helyén értek célba. A mezőny most is nagyon erős lesz, az ERC3 listavezetője mellett az újdonsült Junior WRC bajnok is indul a versenyen.

Csapattársunk lesz a francia versenyző, bízok benne, hogy pár dolgot tőle is megtudunk az autóról. A leginkább azonban azt várom, hogy a végre saját tapasztalatokat szerezzünk a Clióról. A finn junior világbajnokra is kíváncsi leszek, örülök, hogy itt lesz a versenyen, mert ezzel igazán rangos mezőny jön Nyíregyházára. Ahogy néztem minden kategóriában lesznek nagy nevek, így a szurkolóknak is élmény lesz a hétvége. Annak természetesen külön örülök, hogy a hazai nézők előtt mutatkozhatunk be ezzel a versenyautóval. Az eredményre próbálunk nem figyelni, a bajnoki pontokat a hazai bajnokságban sem számoljuk majd. A cél ehelyett az lesz, hogy egy lendületes kezdés után, a Cliót egyre jobban megismerve, folyamatosan gyorsuljunk. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor az eredmény is jó lesz majd. A pályákat ismerjük, szinte ugyanazok, mint tavaly, így a pályaismerettel nem lesz gond” – fogalmazott Herczig Patrik. Arra a kérdésre azonban nem tudott válaszolni, hogy melyik a kedvenc pályája, mert mindegyik gyorsasági szakaszt ebbe a kategóriába sorolta.

A Rally Hungary abból a szempontból is újdonság lesz a csapatnak, hogy a Toksport WRT-be, a világ egyik legnagyobb versenycsapatába kerülnek. Az első ízelítőt már megkapták, postán érkezett egy komplett dokumentáció a hétvégéről.

„Nagyon jó volt olvasni a nevünket a Toksport versenyzői között, ugyanazon a listán, ahol Andreas Mikkelsen neve is szerepel. Teljes értékű csapattagként kezelnek minket, ott vagyunk a szerviztervben, és a Rally4-es Cliók mindegyike saját mérnököt kapott” – mondta Patrik.

Herczig Patrikot és Bán Viktort nem csak a csapat, hanem az ERC rendezői is figyelik. Eredményeik alapján az ERC prioritásos versenyzői közé kerültek, emiatt a kvalifikáción és a szabadedzésen is részt vehetnek, ami további lehetőséget nyújt arra, hogy minél jobban megismerjék az autót a Rabócsiringen rendezett első gyorsasági szakasz előtt.

A III. Rally Hungary programja:

10.22. péntek:

18:00    Rajtceremónia – Nyíregyháza19:03    SS1 Rabócsiring – 2.4 km

10.23. szombat:
09:08    SS2 Újhuta 1 – 16.70 km
09:46    SS3 Füzér – Abaújvár elágazás 1 – 23.50 km
11:09    SS4 Mád- Disznókő 1 – 10.19 km
12:24    Szerviz – Nyíregyháza
14:17    SS5 Újhuta 2 – 16.70 km
14:55    SS6 Füzér – Abaújvár elágazás 2 – 23.50 km
16:18    SS7 Mád- Disznókő 2 – 10.19 km

10.24. vasárnap:
08:28    SS8 Erdőbénye 1 – 13.50 km
09:26    SS9 Fóny 1 – 10.85 km
11:14    SS10 Nyíregyháza SSS 1 – 5.78 km
11:47    Szerviz – Nyíregyháza
13:30    SS11 Erdőbénye 2 – 13.50 km
14:28    SS12 Fóny 2 – 10.85 km
16:21    SS13 Erdőbénye 3 – 13.50 km
17:19    SS14 Fóny 3 – 10.85 km
19:20    Céldobogó – Nyíregyháza

ttel készültek a Vértes Rallyra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *